ביכורים, מתן תורה ואנחנו- ח.נ ביאליק

ביכורים, מתן תורה ואנחנו- ח.נ ביאליק

בקטע זה ניתן לקרוא קטע מתוך דבריו של המשורר הלאומי, ח.נ ביאליק, העוסק במשמעותו של חג השבועות, הקשר שלנו אליו והרלבנטיות שלו לימינו. בדבריו מתייחס ביאליק לשני המרכיבים המרכזיים של החג: הבאת הביכורים ומתן תורה. הוא מדגיש את הקשר שבין הגדילה והצמיחה הרוחנית של עם ישראל והתחדשות היהדות בארצו, לבין עבודת האדמה הפיזית. במלים אחרות: בין הביכורים לבין מתן תורה: "התלמידים שלנו צריכים לדעת כי כשם שיש קרקע חומרי שממנו נובעת כל יצירה חומרית, כך יש קרקע רוחנית שממנה נובעת כל יצירה רוחנית, ועליהם לדעת כי בלי מגע עם הקרקע ובלי חרישתו וזריעתו אין מקום
לגידול רוחני אמיתי… אין גאולה אחת בלי השניה…".

הדברים נאמרו בשיחה בפני מועצת המורים למען הקרן הקיימת בבן שמן, כסלו תרפ"ז.

הטקסט המלא:

כל היצירה הלאומית לכל סעיפיה צומחת מן האדמה, הכל בא מן האדמה, כמו שהכל שב אל האדמה. אין מקום לשום צמיחה וגידול של האומה בלי מקור ראשון של התחיה והגידול והיא נקודת המוצא לא רק של החינוך אלא של כל חיי האומה ושל כל יצירה. …

הייתי רוצה כי רעיון גאולת הארץ יעלה לגובה גדול כזה שישיה מתפרש באלף פרושים, כמו שישמ"ט פנים לתורה. …. ילדנו צריכים לדעת כי מי שאינו יוצר מתוך האדמה את כל ערכיו, הוא חצי איש, "לא נקרא אדם הראשון אדם עד שעבד אדמה", אמרו חכמינו …

כל הספרות שלנו היא באמת "גאולת הארץ" במשמעה העליונה. התלמידים שלנו צריכים לדעת כי כשם שיש קרקע חומרי שממנו נובעת כל יצירה חומרית, כך יש קרקע רוחנית שממנה נובעת כל יצירה רוחנית, ועליהם לדעת כי בלי מגע עם הקרקע ובלי חרישתו וזריעתו אין מקום לגידול רוחני אמיתי… אין גאולה אחת בלי השניה…